Sökmotoroptimering & webbutveckling

Tar dig till toppen

2. augusti 2014 12:00
by Tomas Axelsson
0 Kommentarer

Min resa till Armenien

2. augusti 2014 12:00 by Tomas Axelsson | 0 Kommentarer

Jag älskar verkligen att resa och se mig om i världen, och det blivit många traditionella resmål som Kreta, Kanarieöarna och liknande genom åren, men ju mer man reser desto mer ökar mitt sug efter att se något nytt och annorlunda. Denna gången blev det Armenien i en vecka med min fru och hennes föräldrar, det visade sig vara riktigt lyckat och jag tror att Armenien kommer att växa som turistort för Svenskar såväl som andra. Idag verkar turismen till 90% bestå av besökare från grannländer som Iran, Ryssland och Turkiet. Jag var där en vecka utan att stöta på en enda Svensk, vilket får klassas rätt unikt, det känns som om man stöter på Svenskar var man än beger sig i världen.

Geografi

Armenien ligger mellan Kaspiska havet och Svarta havet, i söder gränsar det mot Iran, i väster mot Turkiet, i öster mot Azerbaijan och i norr mot Georgien. Landet är högt beläget på bergskedjan Kaukasus,  landytan ligger högre än 2 000 meter över havet. Landskapen är varierade med högplatåer, djupa nedskurna floddalar och växtligheten är på många håll frodig. Bergslandskapen och dramatiska och otroligt vackra! Det är ett ganska litet land med lite över 3 miljoner invånare.

Karta över Armenien Armeniens vackra bergslandskap

Historia

Armenien har verkligen en lång och väldig fascinerande historia som börjar långt tillbaka i tiden. Enligt bibeln så härstammar Armenierna från Hayk vars farfars far är den välkände Noa vars ark landade på berget Ararat som idag hör till Turkiet, men ligger precis jämte gränsen till Armenien och i Huvudstaden Yerevan har man fantastisk utsikt över detta vackra berg. Första gången Grekerna nämner Armenien är på 600-talet före Kristus och beskriver dem då som en stam som lever i närheten av sjön Van. Armenien har genom historien haft idel stormakter som grannar som Perserriket, Grekland, Turkiet, Rom och Sovjetunionen, alla dessa har ockuperat och/eller krigat med Armenien och det har givetvis satt sin prägel på landet. Armenien är det första landet i världen som fick kristendom som statsreligion, detta infördes av kungen Trdat III (Ja, det stavas så) år 301. Detta ska enligt legenden ha skett efter att St Gregor som hade spenderat tolv år instängd i en grop full med ormar helade honom. Historiker tror att anledningen till att kung Trdat III införde kristendomen var att Armenien var inklämt mellan Rom som var hedniskt och Persien som var zoroastristiskt och ville ha något annat att ena nationen kring. Jag och min fru som är utbildad arkeolog tenderar att hålla med historikerna, även om legender som denna roar oss.

Sevärdheter

Det finns väldigt mycket intressanta saker och se i Armenien, tack vare den intressanta historian som ni kan läsa lite om ovan. Jag tar nedan upp några olika platser vi besökte under vår resa.

Sevan

Sjön Sevan ligger på 1900 meter ovanför havet och är 940 kvadratkilometer stor. När vi var där passade vi på att ta ett dopp i det kalla men väldigt friska vattnet. Det ligger gott om hotell omkring Sevan, så det går utmärkt att ta in på hotell och ha badsemester där. Vi tyvärr bara där en dag, hade vi planerat lite bättre så skulle vi haft en övernattning där och njutit lite längre av strandlivet.


Klostret i Geghard

Klostret i Geghard har en otroligt vacker arkitektur och ligger väldigt vackert uppe i bergen. Geghardklostret kallas också "spjutklostret" och har fått detta namnet efter det spjut som stacks i Jesus under hans korsfästelse och sägs ha förts till klostret av aposteln Judas Taddeus. Spjutet finns tyvärr inte kvar där utan det förvaras numer i Etjmiadzins skattkammare, där det visas tillsammans med många andra intressanta föremål. Mycket väl värt ett besök!

Geghard templet

Garnitemplet

Garnitemplet ligger i närheten av Geghardklostret så besöker man det så kan man lika gärna besöka Garnitemplet på vägen. Garnitemplet är det enda templet som överlevde 300-talet när Armenien kristnades. De första spåren av bebyggelse i området är från 3000-talet BC, första gången templet nämns skriftligen är av Romaren Tactitus och det är sannolikt byggt på 100-talet och är tillägnat solguden Mihr.

Garnitemplet

Etjmiadzin

Etjmiadzin är en stad omkring 20 km väster om landets huvudstad Jerevan, med många intressanta sevärdheter. Som jag nämner ovan kan man se spjutet som stacks i Jesus på museet, vilket tyvärr var stängt för reparation när vi var där, så jag kan inte kommentera just det. I övrigt så har vi katedralen som är byggt av Sankt Gregor på 300-talet och är därmed en av världens äldsta kyrkor. Under kyrkan finns resterna av ett zoroastristiskt tempel, det fick vi inte heller se trots att vi pratade med prästerna, men jag har hört att om man har tur så kan man få en visning av detta. I Etjmiadzin finns också Saint Hripsimés kyrka, Saint Gayanes kyrka, Zvartnots katedral och flera andra mycket intressanta kyrkor och andra byggnader. De flesta med mycket gammal historia. Här kan man med en duktig guide säkert spendera en hel dag eller två, när vi var där så nöjde vi oss dock efter ett par timmar.

Etjmiadzin

Ararat brandy company

I Jerevan ligger Ararat brandy company vars fabriker vi besökte. Det blev en mycket trevlig guidad visning med provsmakning av brandy och 90-årig (!!!) madeira. För den som gillar brandy så kan jag varmt rekommendera ett besök, jag håller brandy från Armenien som en fullgod utmanare till Fransk cognac!

Jerevan

Jerevan är huvudstaden i Armenien och har en befolkning på cirka 1,1 miljon. Det är en mycket mysig och vacker stad med många sevärdheter och bra restauranger. Här kan man lätt spendera flera dagar av strosande, ätande och drickande. Det finns även ett flertal intressanta museer och gillar man musik så finns även högklassig opera att tillgå.

Jerevan

Mat och dryck

Armenien ligger inklämt mellan flera stormakter och har styrts av flera av dessa och givetvis finns det spår av allt detta i matkulturen, så man hittar smaker som araber, turkar, greker, mongoler, perser och ryssar har tagit med sig. Detta gör att armenisk mat måste räknas till de mest utarbetade matkulturerna i världen. Det växer väldigt mycket olika frukter och grönsaker i Armenien, variationen är imponerande, från aprikoser och persikor till körsbär, äpplen, druvor, apelsiner citroner, gurkor och meloner. Den mest kända armeniska rätten kallas Khorovatz, och är grillat marinerat kött tillsammans med grillad äggplanta, potatis, hela lökar och paprikor. Det äts också en hel del fisk, en populär rätt ångad Ishkhan vars namn betyder prins (det lagas av forell). När man kommer till dryck så finns det hyfsad lokaltillverkad öl, bra lokala viner och alldeles utsökt brandy. Framförallt brandyn håller ypperlig klass och tillhör Armeniens mest berömda drycker. Brandyn har druckits av berömdheter som Winston Churchill som föredrog den framför den franska brandyn (cognac).

Åk till Armenien!

Jag kan varmt rekommendera ett besök i Armenien för den som gillar mat, dryck och historiska sevärdheter. När det kommer till sol och bad så inbjuder vädret till det på sommaren, men Armenien har ju ingen kust mot havet så man får nöja sig med sötvattensbad i Sevan eller om man bokar ett hotell med pool. Så, vill du ha en badsemester så ska du inte åka hit. Åker man en vecka så tycker jag att man också ska passa på att boka in några dagar i Georgien dit man kan ta sig rätt snabbt. Jag har själv inte varit i Georgien än, men man kan se det viktigaste i Armenien på tre eller fyra dagar.


Lägg till kommentar

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading