Sökmotoroptimering & webbutveckling

Tar dig till toppen

14. augusti 2013 00:01
by Tomas Axelsson
0 Kommentarer

Det där med länkar

14. augusti 2013 00:01 by Tomas Axelsson | 0 Kommentarer

Det där med länkar är inget Google tycker om, i alla fall om man inte köper dem av Google. Hur menar jag nu då? Jo, jag menar så här: En stor del av Googles rigida inställning till handel med länkar beror på att varje krona som spenderas på länkar som inte hamnar i Googles ficka är felaktigt spenderade pengar. Google vill ju helst ha monopol på att sälja länkar, de är ju världens största länkförsäljare via sin fina produkt Adwords. Sen finns det ju också sekundära anledningar som att de vill upprätthålla kvalitén på indexet i sin sökmotor, om kvalitén på sökresultaten blir för dålig så kommer ju folk söka med en annan sökmotor och Google kommer börja att förlora pengar.

Google har ganska nyligen uppdaterat dokumentet där dom försöker specificera vad man får göra och inte får göra när det kommer till länkning, det går rätt lätt att summera innehållet: Man får inte göra väldigt lite. Google är dessutom domaren som godtyckligt avgör om reglerna överskridits eller ej. Ni kan läsa dokumentet här.

Hur kan man då bygga länkar? Ett sätt som det talas mycket om numer är "broken linkbuilding". Det går ut på att hitta webbplatser med brutna länkar inom det område du vill ha länkar inom och sedan föreslå din egen sajt som alternativ till den brutna länken. Man måste förstås lyckas ta kontakt med webmastern och övertyga denne om att det är en bra idé att ersätta den trasiga länken med din egen. Lyckas man med detta så har man ju både hjälpt webmastern och sig själv, så man slår ju två flugor i en smäll. Det som är lite problematiskt är att skala upp det ordentligt, men det går genom att använda diverse verktyg. Ett förslag på ett sådant verktyg är Majestic seo, jag använder själv Majestic seo ganska mycket (till fler saker än "broken linkbuilding) då deras databas över länkar är väldigt bra, du hittar en beskrivning om hur man kan använda deras verktyg här: http://blog.majesticseo.com/general/broken-link-building-with-majesticseo/.

Lägg till kommentar

biuquote
  • Kommentar
  • Live överblick
Loading